Κτίρια Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Ταμπάκικα της Σάμου

2021

/
/

Πληροφορίες

Το έργο αφορά στην επανάχρηση ενός συγκροτήματος πρώην βυρσοδεψείων στο νησί της Σάμου και την μετατροπή τους σε πανεπιστημιακά κτίρια. Η πρόταση αποκατάστασης βασίστηκε στην πολύ προσεκτική εξέταση του συγκροτήματος, το οποίο σήμερα στέκεται σχεδόν ερειπωμένο, μετά από πρόσφατο σεισμό.

Τα γραφεία και οι χώροι διδασκαλίας τοποθετήθηκαν στην περίμετρο των κτιρίων, όπου βρίσκονται τα αρχικά παράθυρα, για να εξασφαλιστεί φυσικός φωτισμός και αερισμός. Όλοι οι βοηθητικοί χώροι και οι χώροι εξυπηρέτησης εισήχθησαν στον πυρήνα των κτιρίων ως κλειστοί κύλινδροι και κύβοι, αφήνοντας μια ελεύθερη ζώνη κίνησης γύρω τους, που δέχονται φυσικό φως από μια σειρά φεγγιτών. Η είσοδος στο κτίριο των γραφείων γίνεται από ένα μεγάλο χώρος διπλού ύψους που φιλοξενεί μια έκθεση της βιομηχανικής ιστορίας του συγκροτήματος.

Αίθουσες διαλέξεων και ένα μεγάλο αμφιθέατρο εισήχθησαν ανάμεσα στους υφιστάμενους παλιούς τοίχους. Στην περίπτωση του αμφιθεάτρου προτάθηκε να γίνει εκσκαφή, προκειμένου να παρασχεθεί ένας λειτουργικός χώρος παράστασης και να φιλοξενηθούν οι χώροι εξυπηρέτησης της σκηνής.

Ο εξωτερικός χώρος επανασχεδιάστηκε για να στεγάσει τις δραστηριότητες των μαθητών γύρω από ένα κεντρικό κτίριο που στεγάζει την καφετέρια, με κύριο χαρακτηριστικό το σιντριβάνι και την ημικυκλική πέργκολα.

/

Συντελεστές

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Γ. Κίζης, Κ. Κίζης
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Γ. Πανταζής, Ά. Ράπτης, Κ. Τσαρούχα
ΣΤΑΤΙΚΑ
Γιάννης Μαυράκης και συνεργάτεσ ΑΕ
Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σταύρος Λιβαδάς
ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΙ
Πάρις Τσέρνος