Πανεπιστήμιο Κύπρου, Φοιτητικές Κατοικίες

2021

/
/

Πληροφορίες

Η μελέτη επαναπροσδιορίζει τα παραδοσιακά κτίρια φοιτητικών κατοικιών, οργανώνοντας τα εν σειρά διαμερίσματα σε καμπύλη κάτοψη που μοιάζει με περιδέραιο και περιβάλλει μια πυκνοφυτεμένη αυλή που μοιάζει με δάσος. Λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπικαλυπτόμενες ανάγκες του μαθητή για ιδιωτικότητα και κοινωνικοποίηση, όλοι οι κοιτώνες τοποθετούνται στην εξωτερική περίμετρο του περιδέραιου που βλέπει προς την πανεπιστημιούπολη. Τα καθιστικά και οι κοινόχρηστοι χώροι οργανώνονται σε χώρους διπλού ύψους που βλέπουν στην αυλή, επιτρέποντας οπτικές συνδέσεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο έδαφος και εκείνων που βρίσκονται στο κτίριο. Μια δημόσια πλατεία στο κέντρο της αυλής φιλοξενεί δημόσια προγράμματα όπως καφετέρια, χώρο εκδηλώσεων και μικρά καταστήματα που καλλιεργούν την αίσθηση της κοινότητας στο συγκρότημα, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των ενοίκων των κοιτώνων και προσκαλώντας την υπόλοιπη πανεπιστημιούπολη να συμμετέχει.

/

Συντελεστές

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Γ. Κίζης, Κ. Κίζης, Σ. Κριμίζη, Κ. Κυριάκου, Γ. Πατσαλοσαββής
ΣΤΑΤΙΚΑ
Γιάννης Μαυράκης και συνεργάτες ΑΕ
Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σταύρος Λιβαδάς
ΤΟΠΙΟΤΕΧΝΗΣΗ
Ecoscapes - Αντώνης Σκορδίλης
ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΙ
Converter Studio