Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

1986-2010

/
/

Πληροφορίες

α’ φάση 1986
β’ φάση 1992
γ’ φάση 2010

Το Υπαίθριο Μουσείο Yδροκίνησης βρίσκεται στην περιοχή της Δημητσάνας (Κεφαλάρι του Aη-Γιάννη).
Το θεματικό αυτό μουσείο παρουσιάζει τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας το νερό σε βασικούς τομείς της ζωής (διατροφή, ένδυση, πόλεμος) και στηρίζεται στην αναστήλωση των υφιστάμενων κτιρίων – ερειπίων και στις νέες κατασκευές.
Σε έκταση υπαίθριου χώρου περίπου 1000 m² αναστηλώθηκαν ένας νερόμυλος με νεροτριβή και κατοικία του μυλωνά, ένας μπαρουτόμυλος και ένα βυρσοδεψείο με κατοικία του βυρσοδέψη. Στερεώθηκαν και αξιοποιήθηκαν οι ερειπιώνες δυο βυρσοδεψείων με την κατασκευή Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων επί αυτών.
Οι επεμβάσεις στα κελύφη των κτιρίων έγιναν με σεβασμό, ενώ όλες οι νέες κατασκευές βασίστηκαν στην υφολογική και μορφολογική αντίστιξη με τα προβιομηχανικά κτίσματα.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (2005-2007)

Το κτίριο στεγάζει τον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης. Χτίστηκε πάνω στα λείψανα παλαιού βυρσοδεψείου, τα οποία -προστατευμένα πλέον- αναδεικνύονται στην κάτω στάθμη του κτίρίου.
Ένας στεγασμένος, διπλού ύψους, ανοικτός από τη δυτική πλευρά χώρος λειτουργεί ως ημιυπαίθρια είσοδος για το Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων.
Σημαντικό στοιχείο του χώρου αυτού είναι ο χαρακτήρας διανομής, ο οποίος τονίζεται και με τις τρεις, διαφορετικής σημασίας κλίμακες που βρίσκονται εκεί. Ακριβώς απέναντι από την ελεύθερη είσοδο βρίσκεται η κεντρική ξύλινη κλίμακα που οδηγεί στο foyer του κτιρίου, αριστερά στενή σκάλα από οπλισμένο σκυρόδεμα οδηγεί προς τον υπόγειο χώρο της αποθήκης, ενώ στη δεξιά πλευρά μια φαρδιά σκάλα ενώνει τον χώρο αυτό με τους δύο χώρους της κάτω στάθμης, όπου κανείς μπορεί να επισκεφθεί τους αναστηλωμένους χώρους του παλιού βυρσοδεψείου, όπου σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το σύνολο του μόνιμου εξοπλισμού της προβιομηχανικής εποχής.

/

Συντελεστές

εργοδοτης
Π.Τ.Ι. ΕΤΒΑ
ομαδα μελετης
Γ. Κίζης, Α.Μασουρίδης, Δ. Λεβέντης, A. Εξαδάκτυλος
πολ. μηχανικοι
Βλ. Κουμούσης, Κ. Σπηλιόπουλος
Η/Μ
Π. Ευσταθόπουλος
μουσειολογικος σχεδιασμο
Σ. Παπαδόπουλος, Ανδ. Οικονόμου
κατασκευη
Γ. Διαμαντόπουλος, Στ. Χριστόπουλος
γ’ φαση 2010
εργοδοτης
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
ομαδα μελετης
Γ. Κίζης K.Πολίτη
κατασκευη
Αθανάσιος Σχίζας
αιθουσα πολλαπλων χρησεων
εργοδοτης
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
ομαδα μελετης
Γ. Κίζης, Α.Μασουρίδης, Δ. Λεβέντης
Πολ. Μηχανικος
B. Βαρουξάκης
Η/Μ
Δ. Βαρουξάκης
κατασκευη
Λ. Αποστολίδης & ΣΙΑ ΕΕ