Διοίκηση Συνεργατικής Τράπεζας

/
/

Πληροφορίες

Συμμετοχή σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό


Βασικός στόχος της πρότασης είναι ο σχεδιασμός ενός κτιρίου μοναδικού χαρακτήρα, με δημόσιο και  κοινωνικό πρόσωπο συνδυάζοντας τη γρήγορη και συνοπτική εντύπωση από τον αυτοκινητόδρομο και την αργή – αποκαλυπτική διείσδυση στο μικρόκοσμό του από τον πεζόδρομο.
Η Στοά παρακάμπτει την πορεία των πεζών διαμέσου της ιδιοκτησίας. Εκατέρωθεν αυτής, τοποθετούνται δύο διαφορετικών λειτουργιών κτίρια με ενιαία γραφή χάρη στις καμπύλες χαράξεις που οργανώνουν το σύνολο της έκτασης και ορίζουν το σχήμα της. Από εκεί, ο διερχόμενος έχει ποικιλία επιλογών: ο Κήπος στο βάθος, που φαίνεται μέσα από το καφεστιατόριο·η Υποδοχή της Τράπεζας με τη Μόνιμη Έκθεση, στη νότια πλευρά·το Συνεδριακό Κέντρο, στη βορεινή πλευρά.
Οι διαφώτιστες περσίδες εγγράφουν στο νυχτερινό τοπίο της λεωφόρου ένα φωτεινό κτίριο – δρομέα, χάρη στην ολίσθηση των κτιριακών μαζών της ανωδομής. Η Δήμητρα, έμβλημα της Τράπεζας, παραπέμπει στη γη και το στάρι. Στο ψηλό κτίριο μεμονωμένες ξύλινες περσίδες ανάμεσα στις διαφώτιστες, «ίπτανται» σα στάχυα μετά το ανέμισμα, ενώ στο χαμηλό, ομαδοποιημένες σα δεμάτια θυμίζουν την ισχύ της ένωσης και της συνεργασίας.
Το μικρό βάθος της κάτοψης προσφέρει άπλετο φυσικό φωτισμό στους χώρους εργασίας. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία διασφαλίζεται από τις κατακόρυφες με διάκενα μεταξύ τους περσίδες, διαμέσου των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν απρόσκοπτη θέα προς τα έξω.

/

Συντελεστές

εργοδοτης
Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα λτδ.
αρχιτεκτονες
Γιάννης Κίζης & Συνεργάτες Ε.Ε., Γρηγόρης Πατσαλοσαββής
ομαδα μελετης
Γ. Kίζης, Κ. Kίζης, Θ. Δούγκας, Γ. Πατσαλοσσαβής, Μ. Ραυτοπούλου