Ξενοδοχείο Ζάτουνα

/
/

Πληροφορίες

Μετατροπή του κτιρίου Ανυφαντή σε ξενοδοχιακή μονάδα

Αντικείμενο της μελέτης είναι η αναστήλωση και αναδιαρρύθμιση της οικίας Ανυφαντή και του παράσπιτού της, καθώς και η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου, ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Το κτίριο βρίσκεται στη Ζάτουνα του Νομού Αρκαδίας και ήταν σε ερειπώδη κατάσταση με με μη επισκευάσιμες ζημιές.

Το κτίριο είναι χαρακτηριστικό δείγμα μεγάλου σπιτιού της ορεινής Αρκαδίας, με τετραγωνική κάτοψη και κυβικό όγκο (ντιβίτικο), στεγασμένο με τετράρριχτη στέγη. Το πιο ευρύχωρο τετράγωνο σπίτι, που συνήθως διέθετε μεσοπάτωμα, ανταποκρινόταν και ικανοποιούσε τις πολλαπλές ανάγκες των προυχόντων της περιοχής, στα μέσα του 19ου αι, οι οποίοι στέγαζαν στα οικήματά τους και οικοτεχνικές δραστηριότητες, ή και εμπόριο. Στην κατασκευή του απαντούμε στοιχεία, τυπικά των σπιτιών της εποχής στην ευρύτερη περιοχή, όπως τα ξύλινα χαγιάτια, τα λαξευμένα πέτρινα θυρώματα, τα τόξα και τον εσωτερικό θόλο στο ισόγειο, τα οποία διατηρούνται.

Σε γενικές γραμμές η αρχική διαρρύθμιση στο χώρο του ισογείου διατηρείται με μόνη μεταβολή την ενοποίηση του χώρου του κλιμακοστασίου και της τραπεζαρίας με το χώρο υποδοχής. Ο όροφος διαρρυθμίζεται κατάλληλα, ώστε να δημιουργηθούν τα υπνοδωμάτια με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Στο υπόγειο τοποθετούνται η κουζίνα, οι αποθηκευτικοί χώροι, τα κοινόχρηστα wc και ο χώρος των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν χώροι με συνολικές επιφάνειες ίσες με αυτές του παλιού κτιρίου, περίπου 690 m2, ενώ τα μεγέθη και οι αναλογίες των χώρων  σχεδιάστηκαν με τρόπο που να παραπέμπουν σε αυθεντικό σπίτι της Γορτυνίας.

/

Συντελεστές

Εργοδοτης
Κληροδότημα Π.Χ. Λυμπεροπούλου
Αρχιτεκτονας
Γ. Κίζης
Συνεργατης αρχιτεκτονας
Β. Μπερτσάτος, Μ. Ραυτοπούλου, Π. Καλτέκη, Μ. Παταπατίου, Ν. Ξάνθος
στατικη μελετη
Κ. Καραγεώργος
Η/Μ Εγκαταστασεις
INSTA σύμβουλοι μηχανικοι, Χ. Ζόμπολας