Μουσείο Μετάξης Σουφλίου

/
/

Πληροφορίες

Το Αρχοντικό παρουσιάζει όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των αστικών παραδοσιακών αρχοντόσπιτων. Αποτελείται από δυο κτίρια, το Παλαιό Αρχοντικό Κουρτίδη, του πρώιμου 19ου αιώνα με ξύλινο σκελετό και σαχνισί που προβάλλει στο δρόμο (αρχική κατοικία της οικογένειας), και το διώροφο Κουκουλόσπιτο, των αρχών του 20ού αιώνα, που χρησίμευσε για τη μεταξουργία στο ισόγειο και ως μεταγενέστερη κατοικία της οικογένειας στον όροφο, όπου διατηρείται η παραδοσιακή διαρρύθμιση δωματίων παράλληλα σε μια κεντρική σάλα. Το Κουκουλόσπιτο είναι μικτής κατασκευής, με τοιχοποιίες λίθινες με χειροποίητους συμπαγείς οπτόπλινθους και ξυλόπηκτες οπτοπλινθοδομές, ξύλινο πάτωμα και στέγη. Τα κτίρια συνδέονται μέσω της ημιυπαίθριας εισόδου και διατάσσονται γύρω από μια εσωτερική αυλή, που χρησιμεύει για υπαίθριες εκδηλώσεις του Μουσείου.
Στόχος της επανέκθεσης και επέκτασης του Μουσείου, ήταν η αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων και η αναδιαμόρφωση των χώρων ώστε να εξυπηρετηθούν οι λειτουργίες του Μουσείου, χωρίς
να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του συγκροτήματος. Οι επισκέπτες του Μουσείου εξυπηρετούνται από σύγχρονο εκδοτήριο εισιτηρίων και πωλητήριο στον ημιυπαίθριο χώρο της εισόδου, παρασκευαστηρίο, και χώρους υγιεινής με σύγχρονες Η/Μ εγκαταστάσεις.

/

Συντελεστές

εργοδοτης
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
αρχιτεκτων
Γιάννης Κίζης
ομαδα μελετης
Γ.Κίζης, Μ.Ραυτοπούλου
πολ. μηχανικος
Αλ. Βαγενάς
H/M
Insta Σύμβουλοι Μηχανικοί
μουσειολογικη μελετη
Λ. Κατσανίκα-Στεφάνου