Πεζόδρομος οδού Βουκουρεστίου

/
/

Πληροφορίες

Tμήμα μεταξύ οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου

Η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση της οδού Βουκουρεστίου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Ο δρόμος αντιμετωπίζεται σαν «πλατεία» αποκλείοντας στο εσωτερικό της την πρόσβαση των ΙΧ οχημάτων. Ολόκληρο το πλάτος του δρόμου αντιμετωπίζεται σαν μια ενιαία επιφάνεια, η οποία επιστρώνεται με κυβολίθους από γκρι γρανίτη.
Διακρίνει κανείς τέσσερις επιμέρους περιοχές διαφορετικού χαρακτήρα: Κοντά στην οδό Σταδίου, διαμορφώθηκε ένα υπαίθριο καθιστικό με ξύλινα παγκάκια και περιμετρικές δενδροστοιχίες από ροδοδάφνες. Η ήρεμη ατμόσφαιρα του καθιστικού συμπληρώνεται με σιντριβάνι, που στο μέτωπο της Σταδίου προστατεύει από την ηχητική και οπτική όχληση μέσω ενός υδάτινου τείχους από πίδακες.
Στην απόληξη της στοάς Σπυρομήλιου, επεκτάθηκε η υφιστάμενη πλακόστρωση με επιδαπέδια φωτιστικά, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ενοποίηση των δημοσίων περασμάτων και να τονιστεί η διασταύρωση με τις δύο αντικριστές στοές εμπορικού χαρακτήρα. Μπροστά από το παλιό Zonar’s δημιουργείται ένα καθιστικό με οριζόντιο υπερυψωμένο δάπεδο, δίπλα στην υφιστάμενη δεντροστοιχία από πλατάνια. Παράλληλα με τη γραμμή που ορίζουν τα δέντρα κατασκευάζεται μια γραμμική υδάτινη επιφάνεια παρόμοια με αυτήν της οδού Σταδίου.
Η προστασία από τον ήλιο που παρέχουν τα πλατάνια σε συνδυασμό με το μικροκλίμα που εξασφαλίζεται από τη ροή του νερού, προσφέρουν μια ιδιαιτέρως ευχάριστη γωνιά στο κέντρο της πόλης.

/

Συντελεστές

εργοδοτης
PICAR A.E.
ομαδα μελετης
Γ. Κίζης, Ν. Βενιανάκης, Κ. Πολίτη
συμβουλος
M. Rossier
κατασκευη
TEΡΝΑ Α.Ε.